Wat is hersenletsel na trauma?

Wanneer het hoofd een klap krijgt, dan kan hersenweefsel beschadigd raken. Het kan zijn dat hierdoor de buitenkant van de hersenen beschadigd raken. In dat geval kan er sprake zijn van hersenletsel. Omdat het letsel het gevolg is van een ongeval (denk aan een verkeersongeluk, val van de trap of een zwaar voorwerp tegen het hoofd) spreken we over hersenletsel na trauma.

Hersenletsel kan aanleiding geven tot verschillende verstoorde hersenfuncties.

Zo kunnen er cognitieve problemen ervaren worden, lichamelijke problemen in de vorm van een volledige of gedeeltelijke verlamming, het gedrag kan veranderen en dit kan verschillende emotionele en sociale problemen veroorzaken.,


Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

Afhankelijk van de gevolgen van het trauma worden samen met de patiënt en eventueel de partner problemen, zoals verlies van conditie, kracht, coördinatie in kaart gebracht. Hierop volgt een trainingsprogramma en er worden adviezen gegeven met betrekking tot  bv. loophulpmiddelen, verplaatsen (in/uit bed, in/uit stoel). Door oefening en training kunnen een deel van de verloren capaciteiten terugkomen, of op een andere manier worden aangeleerd.


Informatie op internet: